Viklan lintu lentää

Matka ideasta valmiiksi tuotteeksi on usein pitkä ja aikaavievä. Näin oli myös kuoromme kuosilla, jonka idea lennähti ajatuksiini vahingossa.

Alkusysäys
Tämä prosessi, kuten niin moni hyvä idea, sai alkunsa kuoroystäväni villistä ideasta: ”Ritva, sinä kun osaat ommella, niin valmista meille uudet esiintymisasut!” Toki voisin ommella, mutta mistä löytäisimme sopivan kankaan? Jos ottaisin projektin vastaan, tulisi kankaankin olla juuri meille sopiva – olisiko se jo valmiina jossain?
Lähestyin ajatusta ensin leikkisästi – jospa Viklalla olisikin oma kuosi? Koska asiakaslähtöisyys on minulle tuttu asia, peruskysykset mitä/kenelle/miksi muuttivat muotoaan.  Keskittyin miettimään mikä on Vikla, mitä on naiskuorolaulu, mitkä ovat sen arvot ja tavoitteet. Ennen kaikkea pohdin sitä, kuinka nuo seikat voisi kuvittaa kuosiin.

Ajatusta paperille
Piirustusvaihe kesti muutaman viikon. Lähtökohtiani olivat ajatukset jatkuvuudesta, yhteenkuuluvuudesta, erilaisuudesta, soinnista ja tietysti viklan linnusta, joka lentää kuoromme logossa. Esitämme enimmääkseen suomalaista naiskuoromusiikkia, herkkiä teoksia, joihin pyrimme saamaan yhtenäisen ja tasapainoisen soinnin. Kuoromme kantavat voimat, jotka ovat lähes poikkeuksetta olleet mukana toiminnassamme kymmeniä vuosia, ovat täyttä timanttia. Jokainen laulaja on kokonaissoinnin kannalta erityinen ja tärkeä. Kuoroharrastus  jatkuu kuin helminauha vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, laulajien sitoutuessa harrastukseensa ja laulujen siirtyessä äidiltä tyttärelle. Siinä ne olivat: lintu, timantit ja helminauha.

Sain logomme suunnittelijalta luvan käyttää lintua kuosissamme: ”Loistava idea!” hän viestitti.
Piirtäminen ja kuvittaminen ovat minulle tuttuja asioita, ja nautin niistä. Kuosin suunnittelusta löytyi kuitenkin monenlaista uutta haastetta, suurimpana raportin jatkuminen. Koska olin valinnut helminauhan, tuli se asettaa siten, että helmet jatkuivat kaikkiin suuntiin, täydellisesti toisiinsa sitoutuen. Lopulta, milli milliltä,  kaikki oli kuvion suhteen valmista.

Lopullinen kuosi syntyy useiden testivedosten jälkeen

Kankaan laatu ja väri
Kankaan materiaali ja väri ovat todella merkittäviä seikkoja, siispä tein kyselykierroksia kuorolaisten keskuudessa. Kaikki halusivat helppohoitoista ja ennen kaikkea ei-rypistyvää materiaalia. Valitsin kankaaksi ecopuuvillan, jossa oli mukana 5 % elastaania. Tuo materiaali on rypistymättömyytensä ohella helppo työstää. Lisäksi se on miellyttävän tuntuinen päällä ja mikä tärkeintä, siinä on helppo laulaa.

Viimeinen, vaan ei vähäisin, oli värin valinta. Koska kankaan minimitilausmäärä oli 45 metriä, oli meidän valittava vain yksi pohjaväri. Pitkän miettimisen jälkeen valitsimme harmaan, joka siftasi vihreään. Tuo väri olisi sopivan arvokas ja sitä voisi tarvittaessa piristää erivärisin asustein.

Viimein kangaspakat saapuivat
Viimein kangaspakat saapuivat
Ompelua vaille valmis

Malli ja valmistus
Koska naisen malli on hyvin moninainen, päätimme, että jokainen kuorolainen saa tehdä/teettää kankaasta juuri haluamansa mallisen asun. Kun kankaamme kevättalvella saapui, olimme täpinöissämme. Parin metrin kangaspalat vaihtoivat pian muotoaan mekoiksi ja tunikoiksi. Tekipä joku hiuspannankin.

Keväällä Naiskuoro Viklalla oli jännittävä ensiesiintyminen uusissa asuissa.  Lauloimme estradilla kauniisti rivissä kuin helminauhat, loistimme kuin timantit, ja helmoissamme lenteli arvokkaasti oma lintumme, vikla.

Kuosissamme lentelee Kumpusen suunnittelema lintu, vikla
Kuosissamme lentelee oman logomme lintu, vikla

 

LUE
LISÄÄ